У гімназіі была арганізавана святочная праграма «Запрашаем на Дзень беларускай кухні»
18.02.2022
18 лютага з нагоды міжнароднага дня Дня роднай мовы у гімназіі была арганізавана святочная праграма «Запрашаем на Дзень беларускай кухні». Дэвізам дня стала беларуская народная прымаўка: «Чалавек галодны – ні на што не годны».
Мэта мерапрыемства – выхаванне цікавасці да традыцыйнага беларускага кулінарнага майстэрства.
Загадзя вучні 9 «Б» класа разам з настаўнікам беларускай мовы і літаратуры Лапацінай М.В. зрабілі тэматычную падборку беларускіх нацыянальных страў з малюнкамі іх рэцэптаў, дасціпных народных выразаў пра ежу, невялікі кулінарны мінімум “Смак па-беларуску.
Дзень пачынаўся з акцыі «Перакладзі слова – атрымай цукерку», якая садзейнічала стварэнню ўрачыстага настрою. Пад дэвізам “Пачнём урок разам з беларускімі паэтамі” прайшоў першы ўрок у кожным класе.
На працягу дня навучэнцы прымалі ўдзел у розных конкурсах. Так, для вучняў 5-6 класаў была праведзена віктарына “Як ты ведаеш беларускую кухню?”, для 5-11 класаў – Медыяазбука “Стравы ад А да Я”; вучні пачатковых класаў спаборнічалі паміж сабою ў гульні “Гандлевы кірмаш”.
Асаблівую цікавасць выклікалі аркушы з Q-кодамі, падрыхтаваныя настаўнікам-метадыстам беларускай мовы і літаратуры Казловай Аленай Уладзіміраўнай і яе навучэнцамі. Перайшоўшы па прапанаванай спасылцы, кожны жадаючы меў магчымасць пачуць выразнае чытанне ўрыўкаў з мастацкай літаратуры і цікавыя факты пра беларускую кухню: “Смачныя вожыкі” (урывак з кнігі А.Спрынчан “Таташ Яраш, мамана Аксана, дачэта Альжюэта”), “Што яшчэ не вы ведаеце пра яечню?” і інш.
Для гасцей, якія зазірнулі на свята, Анціпавай І.А., намеснікам дырэктара па вучэбнай рабоце, і вучнямі 9 класа быў падрыхтаваны кулінарны квэст. Госці адказвалі на цікавыя пытанні, выконвалі заданні-жарты на кемлівасць, складалі “Дрэва народнай мудрасці”.
Беларускімі прысмакамі можна было пачаставацца ў гімназічнай сталоўцы. Чаго там толькі ні было: камы беларускія, поліўка са смятанай, дранікі з мясам, бабка з бульбы “Школьная”, кулебяка з капустай, наліснікі, каша пшнічная з гарбузамі, агуркі з дзяжы, кісель, узвар і інш.!
Вынікам дня стаў жбан з рэфлексійным заданнем “Далучы лыжку “смачнага слова”.
Смачная ежа, жывая музыка, беларускія песні, цікавыя гульні стварылі настрой і далі магчымасць усім удзельнікам мерапрыемства далучыцца сэрцам да беларускай культуры, гісторыі і кулінарыі.
Кожны гімназіст, настаўнік і госць свята пакідалі гімназію з цвёрдай упэўненасцю і верай ў тое, што:
Народ беларускі, гасцінны народ,
І любіць прыгожыя святы,
Дзе столькі вясёлых, цудоўных прыгод,
Дзе стол накрываюць багаты.
А стравы такія, што нашы дзяды
Калісьці яшчэ гатавалі,
Нашчадкі да нашых часоў праз гады